duminică, 6 mai 2012

Dureri ale umarului


                Durerile umarului sunt destul de prezente mai ales in cazul sportivilor. Acestea se pot datora suprasolicitarii tendoanelor si ligamentelor din zona. Daca suprasolicitarea este frecventa si nu se lasa timp corpului sa se reechilibreze si vindece singur, durerea se poate croniciza. De asemenea, durerile in zona respectiva pot fi prezente si datorita unor traume locale, acestea de multe ori aparute tot in urma practicarii diferitelor sporturi. Sportiv sau nu, celui care acuza astfel de dureri ii este recomandat ca inaintea eforturilor fizice sa incalzeasca foarte bine zona afectata. Incalzirea nu se face doar prin stretching, ci si prin exercitii care sa duca la incalzirea propriu-zisa a corpului, astfel incat tesutul sa devina mai elastic si mai rezistent la efort.

                In cazul in care durerea persista pe o perioada mai lunga de timp este recomandata vizita la doctor pentru diagnostic si tratament. De cele mai multe ori durerile din aceasta zona se datoreaza unei leziuni la nivelul coafei rotatorilor. Coafa rotatorilor este alcatuita din patru muschi (supraspinos, infraspinos, rotund mic si subscapular) care actioneaza impreuna in dinamica umarului. Bursita este iarasi o afectiune des intalnita ca urmare a suprasolicitarii si miscarilor repetate. Bursita reprezinta inflamatia bursei, un mic sac cu fluid care captuseste si lubrifiaza zona in care elementele articulare-inclusiv os, tendon, ligament, muschi sau piele-se freaca una de alta.
                Terapiile complementare si remediile naturiste pot ajuta in afectiunile umarului. O crema foarte buna pentru aplicarea locala este un amestec de untul pamantului cu arnica.
                Posturile yoga, sau asanele sunt iarasi un mod bun de a intari si fortifica umerii si articulatiile acestora. Garudasa si gomukhasana sunt cele mai recomandate asane, dar acestea sunt foarte bine completate de chakrasana, padahastasana si sukhasana.
                Masajul terapeutic, aplicat local in special la jonctiunea muschilor cu oasele, actionand asupra tendoanelor si ligamentelor, favorizeaza refacerea locala prin detensionarea, vascularizarea si stimularea zonei.
                De asemenea, cu ajutorul presopuncturii, putem interveni cu rezultate foarte bune asupra zonei afectate. Principalele meridiane pe care actionam sunt Intestin Gros, Trei Focare si Intestin Subtire.
·         Puncte locale:  IS-11, VB-21
·         Puncte de vecinatate: IG-14
·         Puncte la distanta: IG-11
·         Alte puncte indicate: IG-4, IG-15;TF-5, TF10, TF-14, TF-15; IS-9; St-44; V-57; VS-6
·         Puncte pentru afectiuni articulare: SP-5
·         Puncte pentru afectiuni ale muschilor tendoanelor si cartilajelor: VB-34
                Mai multe despre presoponctura si cum sa localizam punctele energetice care ne intereseaza gasiti aici.
 

 



*abrevieri: IS – intestin subtire; IG – intestin gros; TF – trei focare; V – vezica urinara; SP – splina pancreas; VB – vezica biliara; VS- vase sex

2 comentarii:

  1. chiar aveam nevoie; ai putea sa publici si o harta a punctelor V mai greu de gasit pe marele net :)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur. in scurt timp o sa postez si o harta a punctelor.

      Ștergere