marți, 1 mai 2012

Reflexologia

             
                Reflexologia este o metoda straveche de vindecare. Aceasta terapie holistica care s-a dezvoltat in Asia (China, India, Egipt) a fost redescoperita acum aproape o suta de ani (1917) de catre Dr. Fitzgerald in SUA, acesta numind-o terapia zonala. Reflexologia, cum este practicata astazi a fost dezvoltata de catre Eunice Ingham, o terapeuta americana.
                Reflexologia este folosita in primul rand ca terapie naturala pentru relaxarea si vindecarea corpului, mintii si sufletului. De asemenea putem folosi reflexologia pentru a face o analiza a starii noastre generale de sanatate, pentru ca zonele reflexogene ne pot indica ce se intampla in corpul nostru. Conform principiilor acestei terapii pe dosul palmelor si pe talpi exista zone corespondente ale organelor interne din corp. Intre zona reflexa si organul corespondent exista o conexiune la nivel energetic. De fapt aceste zone sunt conectate direct cu organele interne ale corpului, drept urmare orice dezechilibru energetic, sau boala, sunt identificate prin durere in zona reflexa.

                Cu ajutorul refelexodiagnosticului identificam zonele reflexe dureroase care evidentiaza o posibila disfunctie a organului corespondent. Exista o corespondenta direct proportionala intre intensitatea durerii in zona reflexa si afectiunea organului corespondent. De asemenea putem identifica zone reflexonege cu sensibilitate scazuta la atingere, acest lucru indicand un blocaj energetic.           
                Cu ajutorul masajului reflexogen se stimuleaza organele corespondente, astfel fiind intarita circulatia sanguina. Masajul propriu-zis este indicat sa se realizeze cu ajutorul degetului mare (policele) prin punctare sau cu miscari circulare. Prin reflexoterapie putem ajuta corpul sa reziste mai bine in fata stresului, putem stimula detoxifierea si echilibra organele interne sau zonele corpului vizate.
                O sedinta de reflexoterapie dureaza intre 10’ si 50’ de minute in functie de scopul dorit si persoana asistata (de exemplu, la copii masajul reflexogen nu este indicat sa depaseasca 15’). Pentru un tratament corespunzator minimul sedintelor trebuie sa fie de 12, efectuate zilnic. este indicat ca masajul sa se realizeze direct cu mana fara alte instrumente intermediare si fara sa se foloseasca uleiuri de masaj, care pot ecrana actiunea terapeutica.
                Cu toate ca reflexoterapia este o forma de terapie diferita de presopunctura acestea functioneaza foarte bine daca sunt aplicate impreuna. Desi refelxoterapia este la indemana oricui (in mod normal oricine poate sa-si administreze un astfel de masaj), daca nu avem posibilitatea de a beneficia de un masaj reflexogen, este binevenita si utilizarea acelor role de lemn zimtate, care stimuleaza sonele reflexogene.
                Mai jos gasim prezentate principalele zone reflexogene de pe talpa:
 
                Acest articol introductiv are rolul doar de a realiza o prezentare generala a reflexologiei, urmand ca in sectiunea terapii complementare sa prezint diferite scheme terapeutice care pot fi utilizate in ameliorarea si tratarea anumitor afectiuni. Aici gasiti un filmulet interesant care prezinta reflexologia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu